+ ELÄINTENHOITO


"Eläinalan työ on minulle kutsumusammatti. En muista koskaan valittaneeni työn huonoja puolia, varmaan siksi ettei niitä ole."
- Marianne - 

Eläintenhoitajana klinikalla, Las Palmasissa
Ajatuksia eläintenhoitotyöstä...

Eläintenhoitajan työnkuva on hyvin laaja ja monipuolinen.

Se voi olla ensiavun antoa pienelle kanille, akvaarion putsaamista kotiloille, varsan koulutusta käsittelyyn, tai hiehon auttamista poikimisessa. Se on herätyksiä myös pyhäpäivänä klo 5:00 tai ulosteen siivoamista -30 pakkasella. Se on työtä eritteiden ja hajujen kanssa, se on vaarallista ja riskialtista. Onneksi se on myös äärimmäisen palkitsevaa, ainakin niille jotka tästä kaikesta nauttii.


Karkea arvioni on, että 70% työstä on siivoamista, 10% ruokintaa ja muita tehtäviä, 20% asiakaspalvelua (voi olla enemmän, tai joskus vähemmän, riippuu hyvin pitkälti missä työskentelet).

Eläintenhoitotyö on kuitenkin aina 100%:sti läsnä olemista, ei pelkästään listalla laadittujen tehtävien ja töiden suorittamista. Tunnetilasi heijastuu ja vaikuttaa niin työnlaatuun kuin lähellä oleviin eläimiin.

Tehdessäsi töitä eläinten parissa, olet aina elävän olennon kanssa. Ja kun teet töitä elävän olennon kanssa, sen kanssa tulet väkisinkin tilanteisiin, joilloin sinun tulee kyteä kommunikoida selkeästi. Usein jo pieni kehon liike tai äänensävy on jo paljon.
Kehonkieli ja eleesi vaikuttavat paljon siihen, miten työn toteuttaminen onnistuu. Halusit tai et, eläin lukee sinua koko ajan.

Eläintenhoitajana sinun tulee tiedostaa oma käytöksesi eläinten kanssa, sillä eläimiä ei voi laittaa On/Off tilaan.

Hyvä tilannetaju, eleiden lukutaito, sekä ennenkaikkea ymmärrys eläintä kohtaan, ne ovat niitä piirteitä, joita hyvästä hoitajasta löytyy.

Ensimmäisen hevoseni kanssa, 2007
Eläintenhoito työ on 100%:sesti eläinten lajityypillisten käytösmallien tulkintaa sekä elekielen ja käyttäytymisen jatkuvaa lukemista. On hyvin oleellista, miten teet hoitotoimet, kun ymmärrät hoidettavaa eläintä ja sen lajityypillisiä piirteitä. On tehty tutkimuksia siitä, miten esimerkiksi lypsykarja tuottaa enemmän, kun sen hyvään hoivaan ja käsittelyyn on panostettu.

Hyvä hoitaja tuntee eläinlajin käyttäytymisen, ja tunnistaa onko eleet kivusta tai sairaudesta johtuvaa käytöstä, yksilöiden persoonallisuutta ja luonnetta, onko se vahvasti opittua, kenties vain lajityypillistä, rodulle tyypillistä vai kaikkea näitä sekasin.Eläintenhoito työssäni noudatan eläinsuojelulakia, ja tuen hyvää eettistä työtapaa.


"Ekologisuus, kierrättäminen ja kestävä kehitys kulkevat luonnollisesti kaikki käsikädessä ja ovat myös osa minua. Eläinten hyvinvointiin kuuluvat ekologisuus, sillä meidän vastuu on myös pitää huolta luonnosta, koska se on eläinten elinympäristöä. Omalla toiminnallamme edistämme kestävä kehitystä!"
- Eläintenhoitaja Marianne -

Eläimen viisi vapautta

1) Vapaus nälästä ja janosta

2) Vapaus epämukavuudesta

3) Vapaus kivusta, loukkaantumisista ja sairauksista

4) Vapaus normaaliin käyttäytymiseen

5) Vapaus pelosta ja ahdistuksesta

(Farm Animal Welfare Council, Iso-Britannia)