Ongelmakäytösklinikka


Perinnöllisiä ominaisuuksia, opittuja käytöksiä, oireita ja tuntemuksia… Vai mitä ne oikeastaan sitten ovat?


Lajityypillistä, rotutyypillistä, vaistomaista, lajinmukaista, vietin pauloissa, jne...

Eläinten käyttäytymisen tulkinta on jo omana asianaan melko monimutkainen asia.

Nykypäivänä tiedetään paljon eläinten käyttäytymisestä, kognitiosta, tunteista, hyvinvointia edistävistä asioista sekä  monesta muusta. Käyttäytymistä tutkitaan koko ajan, ja uutta tietoa tulee jatkuvasti.

Eläinten käytöskonsultoinnissa pyritään erottamaan tilanteista ongelman aiheuttajat, sen aiheuttamat oireet, jonka jälkeen pohditaan mitä asialle on tehtävissä. Eli ongelmakäytöksiä avataan sen verran, että ymmärrämme mikä käytöksen takana oleva syy on. Ilman tietoa syystä, meidän on vaikea tehdä koulutussuunnitelmaa ja lähteä hoitamaan itse ongelmaa.

 Missään tapauksessa ongelmakäytösprosessin koulutukseen ei ole oikotietä tai nopeita kikkakolmosia asian hoitamiseksi.  Mikään käytös ei korjaannu hetkessä, vaan vaatii usein kärsivällisyyttä, aikaa ja panostamista.

Ongelma usein pahenee ja koulutustyö itseasiassa vaikeutuu, mikäli ongelmaa yritetään hoitaa täysin väärillä menetelmillä ja keinoilla.

Hyvinvoinnin eri osa-alueita kartoittamalla ja muuttamalla voidaan jo hoitaa ja parantaa tilanteita monella tapaa.


Mahdollisuudet muutoksiin on myös punnittava tarkasti.

Sen jälkeen kun tilannetta on lähdetty purkamaan ja kartoittamaan, ruvetaan punnitsemaan resursseja mahdollisiin muutoksiin. Pienten palasten kautta kokonaisuutta rakentamalla saadaan suunniteltua koulutuskokonaisuus. Koulutuskokonaisuutta ja prosessia lähdetään toteuttamaan yhdessä, kouluttajan ohjauksella ja tuella.

Rakentamalla kestävä pohja, on helppo ruveta ympärille lisäämään ne muut rakenteet!


Useimpien käytösongelmien taustalla on kipu. Eläintenkouluttajan työhön kuuluu auttaa käytösongelmiin liittyvissä koulutuksissa huomioiden eläimen kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Yhteistyössä eläinlääkärin kanssa kivun ja sairauksien poissulkeminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta  koulutusprosessi voidaan aloittaa. 

Ongelmakäytöskoulutuksissa
teenkin yhteistyötä Kainuun alueen eläinlääkäreiden kanssa. Eläinten ongelmakäytösklinikka auttaa asiakkaita, joiden lemmikillä on ongelmia esimerkiksi.

- yksin jäämisen kanssa (yksinolo-ongelmat ja eroahdistus)
- uloste- ja virtsaamisongelmat
- tuhoaminen, rikkominen
- aggressiivisuus
- arkuus, pelko, (tai muu välttämiskäytös)
- käsittelyongelmat
- resurssiongelmat
- saman tai erilajien kanssa ilmenevät ongelmat
- hihnassa kulkemisen ongelmat
- muu
Eläimen käytösongelmien kanssa ei tarvitse painia yksin.

 Ota rohkeasti yhteyttä ammattilaiseen, joka kartoittaa tilanteen ja tarjoaa koulutusapua eettisesti, nykyaikaisesti, käyttäytymistiede tukena.