Tietoa minusta

Eläintenkouluttamiseen sekä koirien lihashuoltoon erikoistunut eläintenhoitaja
Olen eläinrakas, monipuolisen koulutuksen ja kokemuksen omaava eläinalan ammattilainen. Vahvuutenani pidän opiskelun ja työkokemuksen pohjalta kehittynyttä erityistaitoa tulkita ihmisen ja eläimen välistä vuorovaikutusta. Oma kiinnostukseni tähän vuorovaikutukseen ja sen kehittämiseen on peräisin käytännön hoitotyöstä, jota olen tehnyt useammissa ympäristöissä erilaisten eläinlajien kanssa. Olen sammumattoman utelias ja minulla on suuri halu oppia jatkuvasti lisää sekä kehittää taitojani kouluttajana. Olen hoito- ja koulutustyön kautta syventynyt eri lajien erilaisiin käyttäytymisenmalleihin, ja sitä kautta kehittänyt yksilöllisen tavan ohjata ja opettaa ihmisiä sekä kouluttaa eläimiä.
Koulutustyössäni hyödynnän aina käyttäytymistieteessä tutkitun oppimisteorian
tietoa. Oli ympäristö, tilanne, toiminta tai eläinlaji mikä tahansa, ratkaiseva tekijä on saada selkeys käytännön tekemiseen, aitoa ymmärrystä puolin ja toisin, sekä sitä kautta löytää yhteinen kieli eläimen ja ihmisen välille. Toimin siis alkuun tulkkina eläimen ja omistajan välillä, sekä opastan omistajaa havainnoimaan eläimen eleitä ja tarpeita. On tärkeää tuntea lajin luontaista käyttäytymistä, ymmärtää käyttäytymistarpeita, sekä osata tehdä oikeita tulkintoja eläimen käytöksistä. Nämä tekevät yhteistyöstä sujuvampaa ja helpompaa, mutta myös auttavat toimimaan eettisemmin ja turvallisemmin eläinten kanssa. Työskennelläkseen eläinten kanssa ei tarvitse olla ammattilainen, sillä jokainen eläimen omistaja tekee hoitotyötä ja kommunikoi eläintensä kanssa päivittäin. On tärkeää tietää mitä tekee ja osata ottaa huomioon eläimen näkökulma. Siksi minun suurin intohimoni ja visioni on eläintenkouluttajana auttaa ihmisiä kehittymään paremmiksi eläintenomistajiksi ja -hoitajiksi.
Eläinalan opintaipaleeni lähti liikkeelle 15-vuotta sitten Kainuussa maatalouspuolen tuotantoeläintenhoitajan opinnoista. Siinä ohessa tein harjoitteluja myös pieneläinpuolella eläinklinikalla ja eläinkaupassa. Seuraavaksi opiskelin eläinhoitolanpitäjän opinnot, joissa syvennyin hoitoloiden, kenneleiden ja löytöeläinpuolen työympäristöihin. Tein harjoitteluja myös ulkomailla, mistä sain uutta tärkeää perspektiiviä eläinalalla työskentelyyn. Opintojeni ohessa olen toiminut kevytyrittäjänä tarjoten eläintenhoito- ja koulutuspalveluita. Keräsin näin arvokasta käytännönkokemusta ja tietoa erilaisten palveluiden tarpeesta alallamme. Valmistuin Kainuun Ammattiopistolta eläinhoitolan osaamisalalta 2014.
Seuraavaksi lähdin vuoden tauon jälkeen opiskelemaan Helsingin Amiedulle eläintenhoitajan ammattitutkintoa, johon suoritin kaksi osaamisalaa samalla kertaa. Valmistuin keväällä 2017 eläintenkouluttajaksi ja koirahierojaksi. Eläintenkouluttajan opinnot kiinnostivat minua, koska halusin kehittää työskentelyäni eläinten parissa yhä sujuvammaksi, eettisemmäksi ja turvallisemmaksi. Eläinten käyttäytymiseen ja niiden oppimisen psykologiaan syventyminen lisäsi ymmärrystäni eläinalan ammattilaisena kokonaisvaltaisesti. Koirahierojaksi olin halunnut jo pikkutytöstä saakka ja nyt minulla oli mahdollisuus suorittaa opinnot kätevästi yhdellä kertaa, kaksi kärpästä yhdellä iskulla!
Eläintenkouluttajana erityinen kiinnostuksen kohteeni ovat eläimet, joilla esiintyy (syystä tai toisesta) vahvaa stressi/välttämiskäytöstä. Esim. pelkäävät, hermostuneet, kiihtyvät tai jännittyneet eläimet, jotka ovat jo sinällään usein turvallisuusriski. Tällaisen eläimen hoitotyö ei usein suju suunnitellusti, joten on etsittävä eettinen keino opettaa eläin sietämään tilannetta ja oppimaan asiat mukavammaksi. Näissä tapauksissa autan enemmän kuin mielelläni.

Koirahierojana toimintatapani lihashuoltotyössä on huomioida hoitotilanne ennen kaikkea koiraa opettavana tilanteena. Positiivisen fiiliksen kautta käsittelyyn kouluttaminen tulee aina hierontatyöni ohessa (koirien ei siis tarvitse osata paikkamakuuta tai niitä ei pakoteta pysymään makuullaan). Koira voi maahan pakotettuna tuntea suurta stressiä sekä pelkoa, joka taas opettaa koiraa pelkäämään käsittelyä entistä enemmän! Tämä ei ole paras lähtökohta koiran kehonhuollolle. Tästä syystä hierontahoitotyössäni yhdistän tarvittaessa kouluttamisen sekä hieronnan samaan kertaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hierontahoito toteutetaan koiran ehdoilla vastaehdollistamisen, kohdekoulutuksen tai asteittaisen siedättämisen kautta. Omistaja saa näistä halutessaan myös koulutusohjeet kotiin. Useimmat koira-asiakkaistani ovat arkoja, käsittelyyn tottumattomia tai ihmisiä pelkääviä koiria. Näitä olen hoitanut erittäin hyvin tuloksin. Niiden käsittelypelko sekä varautuneisuus ihmisiä kohtaan ovat selkeästi vähentyneet.
Koirahierojan työssäni silmäilen erityisesti mm. kipukäytöstä. Fyysiset liikkeet, liikeradat sekä koiran kehon käyttö, kertovat paljon koiran lihaksiston hyvinvoinnista. Hieronnan ja venyttelyiden avulla pyritään hoitamaan yksilöllisesti koiran keho kuntoon, aina yhteistyössä muiden eläinalan osaajien kuten fysioterapeutin, osteopaatin, eläinlääkärin sekä muiden ammattilaisten kanssa. Yhdistän siis työssäni osaamistani ammattitutkinnon suorittaneena eläintenkouluttajana, koirahierojana, sekä harrastukseni puolelta koiran fysiikan ja juoksutekniikan tuntijana. Koiran fysiikan ja lihaksiston kehittäminen, motoriset taidot sekä kuntoharjoittelu ovat intohimoni ja näissä asioissa opastan asiakkaita erittäin mielelläni!


Omia koiria minulla ei tällä hetkellä ole. 
Vasemmalla puolella kuvassa katselee edesmenneet rakkaat koirani Samuli ja Wilma. Tämä vanhuspari lähti kauneimmille ruskavaellusmaille 12- ja 13-vuotiaina. Vanhemmiten alkoi terveys heiketä ja jouduin jättämään jäähyväiset rakkaimmille ystävilleni, elämäni koirille. Tällä hetkellä ei ole tiedossa uusia perheenjäseniä, sen sijaan hoidan mielelläni muiden koiria ja tarjoan hoitoapua kotonani.

Mieluisimmat lajini ovat koirajuoksu ja valjakkoharrastus. Aloitin koirajuoksun eli canicross harrastuksen edesmenneen narttukoirani kanssa vuonna 2012. Kilpailin harrastajaluokissa ajatuksena kerätä lähinnä kisakokemusta ja treenata kunnonkohottamismielessä. Mummokoirani vanhetessa ja sen raskaamman rakenteen vuoksi, koirajuoksu harrastuksena jäi vähemmälle, ja juokseminen on jatkunut lähinnä koirien yleiskuntoa ylläpitävänä. Sittemmin olen juossut joko lainakoirien (saksanseisojat ja alaskanhuskyt) tai hoitokoirien kanssa, sekä valmentanut asiakkaita näissä lajeissa. Nykyään jatkan juoksuharrastusta toistaiseksi lähinnä jalkapalloilun muodossa.
Koiravaljakkoharrastuksessa olen ollut mukana toimiessani muutamana talvena rekikoiraoppaana safarikoirien parissa. Lisäsi suoritin yhden työharjoittelujakson Riitta Kempen opeissa hänen sprinttikoirakennelissään, jossa pääsin perehtymään pintaa syvemmin urheilukoiran valmentamiseen sekä ruokintaan. Valjakkoharrastuksessa kipinän lajiin antaa sen monipuolisuus ja hauskuus! Olen kenneltyön lisäksi kouluttanut mm. nuoria koiria vetämiseen. Lajissa eniten kiehtoo koirien fysiikan kehittäminen sekä kuntoilu koiran kanssa. Koirahierojana sekä urheilijana pidän siitä, että tätä lajia voi koirien kanssa harrastaa joko ihan kevyesti kuntoilumielessä tai jopa tavoitteellisesti kilpaurheiluna. Se on laji, jota kerran kokeillessaan jää taatusti koukkuun!

JÄSENYYDET 

KÄYTYJÄ LUENTOJA, KOULUTUKSIA JA SEMMOJA VUOSINA 2009-2017
• Riitta Kempe - Koiran ruokinta ja treenaaminen, 2010
• Sanna Uhlbäck, koiran lihashuolto ja hierontakurssi 2011, 2014
• Noora Ehnqvist, Hevosen luontainen käyttäytyminen, hevosen kohtaaminen ja luonnolliset hevosmiestaitokurssit 2009-2010
• Kari Vepsä, luento hevosen käsittely ja käyttäytyminen 2008
• Katariina Mäki, luento Koiran perinnölliset sairaudet ja terveellinen jalostaminen 2010
• Tuire Kaimio, Koiranpennun kasvatus ja koulutus 2011
• Tuire Kaimio, Hevosen lajinmukainen käyttäytyminen ja koulutus 2011
• Jussi Räihälä, Hevosen jalan anatomia luento 2011
• Katriina Tiira Luento koiran käyttäytyminen, persoonallisuus ja sen periytyminen 2012
• Fysioterapeutti Susanna Vartiaisen kurssi Kotikonsteja hevosen lihashuoltoon 2012
• Kennelliiton kaverikoirakoulutus, Sotkamo 2012, ohjaajien koulutus 2015
• Kennelliiton kasvattajan peruskurssi 2013
• Canicross kurssi - Eeva Äijälä 2014, VUL
• Naksutinkoulutuksen perusteet-kurssi - Kainuun Palveluskoirayhdistys Ry
• Jälkikoulutuksen perusteet-kurssi - Kainuun Palveluskoirayhdistys Ry
• Koiran käyttäytyminen ja oppimispsykologia 1-3 - Eläintenkouluttaja Mervi Niemi
• Millaista on olla eläin - Eläinten oppiminen, tunteet ja aistit - Helena Telkäranta
• Hevosen anatomia & fysiologia - ELL Mili Hautala-Patakangas
• Hevosen käsittely ja koulutus - ELL ja eläintenkouluttajaTuulia Appleby
• Kissan käyttäytyminen, hoito ja koulutus - Päivi Ylikorpi
• Kissan kouluttaminen - Eläintenkouluttaja Miira Hellsten os. Rauhamäki
• Rankaisu eläinten koulutuksessa- luento - TrainingMill Oy, Tommy Viren 2016
• Eläinten ongelmakäyttäytyminen ja koulutus - eläintenkouluttajat Liisa Tikka /tmi Masseter & Heidi Aaltonen 2016
• Koirahieronnan koulutus, Amiedu 2016 / Päivi Kilponen, Tampereen koirahierojakoulu
• Koiran hajutyöskentely - Ilkka Hormila, Amiedu
• Koiran impulsiivisuus, perinnöllisyys ja kognito, Amiedu 2016 - Katriina Tiira, SmartDog
• Koiran hormonitoiminta, Amiedu 2016 - Tuulia Appleby, ABKlinikka
• Tieto ja Taito seminaari, Helena Telkäranta, uusimmat koiratutkimukset / Juha Pasanen, Tullikoirat ja niiden koulutus • Koiran kouluttaminen, Amiedu 2016, Jirka Vierimaa
• Koiran impulsiivinen käyttäytyminen, 2016 Jirka Vierimaa
• Koulutuksen mekaanisten taitojen intensiivikurssi, kanakurssi– Jaana Rajamäki, Joy Of Learning, 2017